MSB Karlstad

New reinforcement detailing in frame corners in civil defence shelters : experiments and fracture mechanics analyses
Komihåglistan är tom
Vis
Hylla
  • Ppad
Personnamn
  • Johansson, Morgan, 1971-
Titel och upphov
  • New reinforcement detailing in frame corners in civil defence shelters : experiments and fracture mechanics analyses
Utgivning, distribution etc.
  • Chalmers University of Technology, Division of Concrete Studies, Göteborg : 1995
SAB klassifikationskod
Annan klassifikationskod
  • Ppadb
  • Ppacd
Fysisk beskrivning
  • 70 bl : diagr., ill., tab.
Serietitel - ej biuppslagsform
Anmärkning: Innehållsbeskrivning, sammanfattning
  • SAMMANFATTNING : För att utvärdera ett nytt armeringsutförande i ramhörn i skyddsrum har ett forskningsprojekt initierats av Räddningsverket. Nuvarande svenska skyddsrumsregler tillåter skarvning av armering i direkt anslutning till hörnområdet med delar av skarvningen placerad inne i hörnområdet. Denna armeringsutformning är dock komplicerad att utföra korrekt varför det finns ett önskemål om en enklare metod vid armerandet av ramhörn. En sådan metod, i vilken all skarvning sker inom hörnområdet, har tagits fram av Räddningsverket och avdelningen för betongbyggnad.För att kunna utvärdera om den nya armeringsutformningen kan ersätta det konventionella armeringsutförandet, med bibehållen funktionsduglighet i ramhörnet, utfördes fyra fullskaleförsök. En ny armeringstyp, vars inverkan på betongkonstruktioners deformationsförmåga inte är klarlagd, har nyligen introducerats i Sverige. Provkropparna utfördes därför med den nya armeringsutformningen och den nya armeringstypen. De parametrar som varierades i försöken var armeringsmängden och den relativa placeringen av den skarvade armeringen inne i hörnområdet. Alla fyra provkropparna uppvisade ett segt beteende. Försöksresultaten visade att det inte fanns någon märkbar skillnad i ramhörnens uppförande då armeringsjärnen skarvades i kontakt med varandra eller då järnen placerades med ett inbördes avstånd. Dock visade sig den nya armeringstypen kunna ha en negativ inverkan på ramhörnets deformationskapacitet. Provkropparna analyserades med olinjär finit elementmetod med materialmodellerna baserade på olinjär brottmekanik och plasticitet. Två olika modeller användes - en innehållande balkelement och en innehållande tvådimensionella element under antagande av plan spänning. Finit elementanalysernas resultat överensstämde bra med resultaten från experimenten. Analyserna uppvisade generellt sett ett styvare beteende med något högre maxlast än vad som erhölls i experimenten. Resultaten från försöken och analyserna pekar på att det går bra att använda det nya alternativet istället för det konventionella armeringsutförandet.
Anmärkning: Språk
  • Med sammanfattning på svenska
Term
  • Armeringsteknik
  • Skyddsrum
  • Byggnadsteknik
  • Betongkonstruktioner
  • Betong
  • Materialprovning
  • Hållfasthetslära
Ägande institution
  • SRV
*000     nam         3
*0012485
*008960131s1995    sw    ze      00  0 eng
*029  $a8504
*0410 $aeng$bswe
*084  $aPpadb$2kssb
*084  $aPpacd$2kssb
*1001 $aJohansson, Morgan,$d1971-
*24500$aNew reinforcement detailing in frame corners in civil defence shelters :$bexperiments and fracture mechanics analyses /$cMorgan Johansson
*260  $aGöteborg :$bChalmers University of Technology, Division of Concrete Studies,$c1995
*300  $a70 bl :$bdiagr., ill., tab.
*4901 $aReport / Chalmers University of Technology, Division of Concrete Structures ;$v95:2
*520  $aSAMMANFATTNING : För att utvärdera ett nytt armeringsutförande i ramhörn i skyddsrum har ett forskningsprojekt initierats av Räddningsverket. Nuvarande svenska skyddsrumsregler tillåter skarvning av armering i direkt anslutning till hörnområdet med delar av skarvningen placerad inne i hörnområdet. Denna armeringsutformning är dock komplicerad att utföra korrekt varför det finns ett önskemål om en enklare metod vid armerandet av ramhörn. En sådan metod, i vilken all skarvning sker inom hörnområdet, har tagits fram av Räddningsverket och avdelningen för betongbyggnad.För att kunna utvärdera om den nya armeringsutformningen kan ersätta det konventionella armeringsutförandet, med bibehållen funktionsduglighet i ramhörnet, utfördes fyra fullskaleförsök. En ny armeringstyp, vars inverkan på betongkonstruktioners deformationsförmåga inte är klarlagd, har nyligen introducerats i Sverige. Provkropparna utfördes därför med den nya armeringsutformningen och den nya armeringstypen. De parametrar som varierades i försöken var armeringsmängden och den relativa placeringen av den skarvade armeringen inne i hörnområdet. Alla fyra provkropparna uppvisade ett segt beteende. Försöksresultaten visade att det inte fanns någon märkbar skillnad i ramhörnens uppförande då armeringsjärnen skarvades i kontakt med varandra eller då järnen placerades med ett inbördes avstånd. Dock visade sig den nya armeringstypen kunna ha en negativ inverkan på ramhörnets deformationskapacitet. Provkropparna analyserades med olinjär finit elementmetod med materialmodellerna baserade på olinjär brottmekanik och plasticitet. Två olika modeller användes - en innehållande balkelement och en innehållande tvådimensionella element under antagande av plan spänning. Finit elementanalysernas resultat överensstämde bra med resultaten från experimenten. Analyserna uppvisade generellt sett ett styvare beteende med något högre maxlast än vad som erhölls i experimenten. Resultaten från försöken och analyserna pekar på att det går bra att använda det nya alternativet istället för det konventionella armeringsutförandet.
*546  $aMed sammanfattning på svenska
*59200$aRIB$b2002-10-14
*59200$aRETRO$b2002-10-14
*59200$auppdateringsbas$b2004-05-11
*650 4$aArmeringsteknik
*650 4$aSkyddsrum
*650 4$aByggnadsteknik
*650 4$aBetongkonstruktioner
*650 4$aBetong
*650 4$aMaterialprovning
*650 4$aHållfasthetslära
*840 0$aRapport / Chalmers tekniska högskola, Institutionen för konstruktionsteknik, Betongbyggnad$v95:2
*850  $aSRV
*852  $cPpad
^
Det finns inga omdömen till denna titeln.
Klicka här för att vara den första som skriver ett omdöme.
Vis
Sänd till
Ex.namnStatusFörfallodagTillhörPlatsHylla
Ex 1Tillgängligt KarlstadVåning 3Ppad