MSB Sandö

Den metabola pandemin : det största hotet mot en hållbar framtid
Komihåglistan är tom
Vis
text (unmediated) : volume Bern, Lars, 1942-
Den metabola pandemin : det största hotet mot en hållbar framtid / Lars Bern. - Fjärde reviderade upplagan - [Everöd] : Recito Förlag, 2019 ; Borås : Bording , 2019 - 505 sidor 21 cm - 9789177654315
- Mänskligheten upplever just nu en pandemi av metabol sjuklighet som redan påverkar uppåt halva jordens befolkning. Av alla olika problem på grund av människans påverkan på livsmiljön, är denna pandemi den allvarligaste. Hälsa och livskvalitet för flera miljarder människor är skadad och omfattningen av skadan ökar snabbt. Pandemin skördar redan hälften av alla förtida dödsfall i världen och hotar hela sjukvården med överbelastning. Orsakerna bakom den metabola pandemin är förändringar i den för oss människor naturliga livsmiljön under 1900-talet som plötsligt gör oss överviktiga och sjuka. Den viktigaste förändringen bakom pandemin är kostrelaterad, men även det ökande bruket av medicinska substanser spelar en viktig roll. Pandemin började i USA under 1900-talet med industrialiseringen av matproduktionen. Den tog på allvar fart där omkring år 1980, för att sedan sprida sig över nästan hela världen som en löpeld. Sjukligheten börjar oftast med att människor blir överviktiga och/eller utvecklar diabetes-2. Dessa tecken på sjukligheten kan redan spåras hos uppemot två miljarder av alla vuxna människor. Omkring 40 miljoner människor dör i förtid varje år på grund av metabola sjukdomar. Större delen av mänskligheten lever idag i länder där övervikt och fetma orsakar långt fler dödsfall än undernäring. Pandemin sprider sig nu snabbt även bland barn och ungdomar. Redan beräknas över 40 miljoner barn under fem år och 340 miljoner barn mellan fem till nitton år vara överviktiga eller feta. Detta gör även att diabetes-2 kryper neråt i åldrarna. Den här boken analyserar bakgrunden till den metabola pandemin och visar på dess underliggande orsaker och vad som kan och bör göras för att stoppa den. Utgångspunkten för analysen av problemet är hur vår livsmiljö förändrats de senaste 100 åren. I nästa steg försöker boken besvara frågorna om vilka specifika förändringar i livsmiljön som triggat igång pandemin, för att försöka besvara frågor om hur pandemin skall kunna hejdas.
Målgrupp: Okänd
Språk: Svenska.

Ämne kontrollerat: ; Food ; Food habits ; Nutrition policy ; Sustainable development ; Nutrition ; Nutrition disorders - Livsmedel ; Matvanor ; Nutrition ; Livsmedelspolitik ; Hållbar utveckling ; Ämnesomsättningsrubbningar ; Näringsrubbningar ; Pandemier

 Klassifikation annan: Vnaa
Klassifikation DDK: 613.1
*00006449cam a22009137i 4500
*00146648
*00520200108120850.0
*008191130s2019    sw |||||||||||000 0|swe|c
*020  $a9789177654315$qdanskt band
*035  $a(BOKR)9789177654315
*035  $a(SE-LIBR)7k5rzm795dk01nxd
*041  $aswe
*08204$a613.1$223/swe
*084  $aVnaa$2kssb/8
*1001 $aBern, Lars,$d1942-$4aut$0https://libris.kb.se/sq467tfb2gpbpzz#it
*24514$aDen metabola pandemin :$bdet största hotet mot en hållbar framtid /$cLars Bern.
*250  $aFjärde reviderade upplagan
*264 1$a[Everöd] :$bRecito Förlag,$c2019
*264 3$aBorås :$bBording ,$c2019
*300  $a505 sidor$c21 cm
*336  $atext$btxt$2rdacontent
*337  $aunmediated$bn$2rdamedia
*338  $avolume$bnc$2rdacarrier
*340  $b21 cm
*520  $aMänskligheten upplever just nu en pandemi av metabol sjuklighet som redan påverkar uppåt halva jordens befolkning. Av alla olika problem på grund av människans påverkan på livsmiljön, är denna pandemi den allvarligaste. Hälsa och livskvalitet för flera miljarder människor är skadad och omfattningen av skadan ökar snabbt. Pandemin skördar redan hälften av alla förtida dödsfall i världen och hotar hela sjukvården med överbelastning.  Orsakerna bakom den metabola pandemin är förändringar i den för oss människor naturliga livsmiljön under 1900-talet som plötsligt gör oss överviktiga och sjuka. Den viktigaste förändringen bakom pandemin är kostrelaterad, men även det ökande bruket av medicinska substanser spelar en viktig roll.  Pandemin började i USA under 1900-talet med industrialiseringen av matproduktionen. Den tog på allvar fart där omkring år 1980, för att sedan sprida sig över nästan hela världen som en löpeld. Sjukligheten börjar oftast med att människor blir överviktiga och/eller utvecklar diabetes-2. Dessa tecken på sjukligheten kan redan spåras hos uppemot två miljarder av alla vuxna människor. Omkring 40 miljoner människor dör i förtid varje år på grund av metabola sjukdomar.  Större delen av mänskligheten lever idag i länder där övervikt och fetma orsakar långt fler dödsfall än undernäring. Pandemin sprider sig nu snabbt även bland barn och ungdomar. Redan beräknas över 40 miljoner barn under fem år och 340 miljoner barn mellan fem till nitton år vara överviktiga eller feta. Detta gör även att diabetes-2 kryper neråt i åldrarna.  Den här boken analyserar bakgrunden till den metabola pandemin och visar på dess underliggande orsaker och vad som kan och bör göras för att stoppa den. Utgångspunkten för analysen av problemet är hur vår livsmiljö förändrats de senaste 100 åren. I nästa steg försöker boken besvara frågorna om vilka specifika förändringar i livsmiljön som triggat igång pandemin, för att försöka besvara frågor om hur pandemin skall kunna hejdas.
*650 7$aLivsmedel$2sao$0https://id.kb.se/term/sao/Livsmedel
*650 7$aMatvanor$0https://id.kb.se/term/sao/Matvanor$2sao
*650 7$aNutrition$2sao$0https://id.kb.se/term/sao/Nutrition
*650 7$aLivsmedelspolitik$2sao$0https://id.kb.se/term/sao/Livsmedelspolitik
*650 7$aHållbar utveckling$0https://id.kb.se/term/sao/H%C3%A5llbar%20utveckling$2sao
*650 7$aÄmnesomsättningsrubbningar$2sao$0https://id.kb.se/term/sao/%C3%84mnesoms%C3%A4ttningsrubbningar
*650 7$aNäringsrubbningar$2sao$0https://id.kb.se/term/sao/N%C3%A4ringsrubbningar
*650 7$aPandemier$2sao$0https://id.kb.se/term/sao/Pandemier
*650 0$aFood
*650 0$aFood habits
*650 0$aNutrition policy
*650 0$aSustainable development
*650 0$aNutrition$0(DLC)sh 85093451
*650 0$aNutrition disorders
*887  $a{"@id":"7k5rzm795dk01nxd","modified":"2020-01-08T12:08:50.175+01:00","checksum":"303337063412"}$2librisxl
*887  $5Herr$a{"@id":"kwpftlp6hg92w3wh","modified":"2020-01-22T15:16:27.049+01:00","checksum":"37384229143"}$2librisxl
*887  $5Kali$a{"@id":"t5vrgz02r36mfdx7","modified":"2019-12-20T13:16:18.597+01:00","checksum":"28581798001"}$2librisxl
*887  $5Krok$a{"@id":"kwlv91j1hpm6lmpt","modified":"2019-12-23T16:16:13.4+01:00","checksum":"40538731929"}$2librisxl
*887  $5Lyck$a{"@id":"mzqdf9fxkw2qsfw6","modified":"2020-01-13T12:16:17.753+01:00","checksum":"28046638044"}$2librisxl
*887  $5Pite$a{"@id":"v6vpsvrsstswfbcg","modified":"2019-12-19T12:16:20.128+01:00","checksum":"38992218660"}$2librisxl
*887  $5Soll$a{"@id":"s4sxzlqdqt7qqsdz","modified":"2019-12-13T16:16:12.692+01:00","checksum":"41850798416"}$2librisxl
*887  $5Um$a{"@id":"cpc2v5lj9zszth16","modified":"2019-12-18T13:16:20.323+01:00","checksum":"34780462476"}$2librisxl
*950  $6650$aFödoämnen$uLivsmedel
*950  $6650$aNäringsmedel$uLivsmedel
*950  $6650$aStörningar i ämnesomsättningen$uÄmnesomsättningsrubbningar
*950  $6650$w||e$aÄmnesomsättningssjukdomar$uÄmnesomsättningsrubbningar
*950  $6650$aÄmnesomsättningsstörningar$uÄmnesomsättningsrubbningar
*950  $6650$aMetaboliska sjukdomar$uÄmnesomsättningsrubbningar
*950  $6650$aKostvanor$uMatvanor
*950  $6650$aNutritionspolitik$uLivsmedelspolitik
*950  $6650$aBärkraftig utveckling$uHållbar utveckling
*950  $6650,650$aFödoämneslära$uNutrition
*950  $6650,650$aKost$uNutrition
*950  $6650,650$aNäring$uNutrition
*950  $6650,650$aNäringsprocesser$uNutrition
*950  $6650,650$aNäringstillförsel$uNutrition
*950  $6650,650$aNäringsupptagande$uNutrition
*950  $6650$aMalnutrition$uNäringsrubbningar
^
Det finns inga omdömen till denna titeln.
Klicka här för att vara den första som skriver ett omdöme.
Vis
Sänd till
Ex.namnStatusFörfallodagTillhörHylla
Ex1Tillgängligt SandöVn